top of page

Οικολογία και μόδα στην πράξη

Εικόνα συγγραφέα: ParisParis

Έγινε ενημέρωση: 14 Νοε 2021

Sustainable fashion, ή Eco-Fashion, ή Ethical fashion. Η βιώσιμη μόδα (επίσης γνωστή ως οικολογική μόδα) ή/και ηθική μόδα είναι όροι που θα συναντάς όλο και περισσότερο στην αναζήτηση σου για προϊόντα ή για τρόπο ζωής μέσα από τη μόδα. Σύμφωνα με την wikipedia, "αντιμετωπίζει ολόκληρο τον τρόπο με τον οποίο παράγονται τα ρούχα, ποιος τα παράγει και πόση είναι η διάρκεια ζωής ενός προϊόντος πριν φτάσει στη χωματερή". Επιπλέον,"η αειφόρος μόδα ενθαρρύνει τη χρήση τοπικά παραγόμενων, βιοδιασπώμενων υφασμάτων που έχουν ελάχιστες έως καθόλου αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον". Επίσης "καταπολεμά το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα που έχει δημιουργήσει η γρήγορη μόδα μειώνοντας τις εκπομπές CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.Και τονίζεται πως "η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα καταπολεμήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη συνολική κλιματική αλλαγή που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει εκατομμύρια πρόωρους θανάτους τον επόμενο αιώνα". Υπέροχη η θεωρία, αλλά η πράξη;

Όλη αυτή η κίνηση συμπαράστασης προς το φυσικό περιβάλλον που προτείνει αλλαγές στην παραγωγή ρούχων, είναι απλώς πολυλογία, αν δεν συνοδεύεται από κοινωνική δικαιοσύνη. Γνωρίζεις πολύ καλά, ότι υπάρχουν πολλά brands που ενω διαφημίζονται για το οικολογικό τους ενδιαφέρον προς την παραγωγή ρούχων, δεν μοιάζουν να σέβονται τους ανθρώπους που εργάζονται για να παράξουν μόδα. Κατά καιρούς, η ειδησεογραφία έχει ξεσκεπάσει μεγάλα σκάνδαλα για εταιρίες που διατυμπανίζουν ότι παράγουν προϊόντα που δεν αποβάλλουν CO2 και αέρια θερμοκηπίου,καταβάλλοντας τεράστια ποσά για αυτό το σκοπό, αλλά φιγουράρουν στις λίστες του (Global Labour Justice) ή Παγκόσμιου Εργατικού Δικαίου για καταπάτηση των δικαιωμάτων και άγρια εκμετάλλευση παιδιών και γυναικών! Συνεπώς, ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΗΘΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟ ΓΡΑΜΜΑ.Κατά την προσωπική μου, άποψη, λοιπόν, θα προτιμούσα τον όρο Ηθική Μόδα, που σέβεται τα πάντα, περιβάλλον και ανθρώπους μαζί!

Μερικά μόνον από διάσημα brands που έχουν αλλάξει την παραγωγή τους με σκοπό την βιωσιμότητα:

  • Levi's

  • ADIDAS

  • Monsoon

  • Stella McCartney

  • Chloe'

  • M Missoni

  • Παραλείπω, δυστυχώς τα 2 αμφιλεγόμενα brands (από τα πιο αγαπημένα σας), για λόγους δεοντολογίας. Είναι γνωστές οι αναφορές πολλών μέσων που τα συνδέουν με κακοποίηση γυναικών και παιδιών...

Ποιές είναι τελικά οι διαφορές των οικολογικών ρούχων σε σχέση με τα παραδοσιακά;

Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται :

  • οργανικό βαμβάκι

  • μαλλί

  • αναγεννημένο κασμίρ

  • ανακυκλωμένο ή οργανικής φύσης δέρμα

  • ανακυκλωμένα υφάσματα (εξαιρούμενης της γούνας και του δέρματος από ζώα

  • φυτικές βαφές

  • ελαχιστοποίηση χρήσης πλαστικού έως και την μηδενική χρήση του

  • ανακυκλωμένο polyester

  • ανακυκλωμένο denim

  • υφάσματα και ρούχα σε στόκ (upcycling)

  • παλαιά (αντίκ) υφάσματα

  • αντικείμενα διαφορετικής χρήσης (repurposed)

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι στη βιώσιμη μόδα η παραγωγή, συσκευασία και διάθεση των πρϊόντων στον τελικό καταναλωτή, ακολουθούν επίσης φιλικά προς το περιβάλλον μέσα (ενέργεια από φωτοβολταϊκά, solar panels και led τεχνολογία) και ηθική αντιμετώπιση προμηθευτών, υπαλλήλων (δίκαιοι μισθοί), συνεργατών και καταναλωτών. Ιδιαίτερα για τη συσκευασία, χρησιμοποιούν compost και γενικότερα βιοδιασπώμενα υλικά.

Επίσης, ο εθελοντισμός, η συμμετοχή σε δρώμενα για ενημέρωση αγοραστικού κοινού περί οικολογικών προϊόντων και οι καμπάνιες προσέλκυσης κοινού να αγαπήσουν την αειφορία, είναι απαραίτητα σε τέτοια brands οικολογικής μόδας.

Τα οικολογικά ρούχα δεν είναι απαραίτητα άκομψα...

Upcycle it!- Ντένιμ και φαντασία να έχεις...

Όλες οι αποχρώσεις και οι υφές του πράσινου

Δες σχετικά με upcycling εδώ:


Στην κοντινή μας Ιταλία, τα οργανικά υφάσματα και υλικά, αφθονούν. Ρίξε μια ματιά, αν ενδιαφέρεσαι:


Χρησιμοποιεί φυτικά υλικά για παραγωγή υφασμάτων όπως: κάνναβη, ραμί, σόγια, crabyon, μπαμπού, λινό, οργανικό βαμβάκι, ίνες Yak και πιστοποιημένο οργανικό μαλλί. Οι βαφές γίνονται με αρχαίες συνταγές, αλλά με σύγχρονη τεχνολογία.






Ananas Anam και Piñatex® https://www.ananas-anam.com/ Από την Πορτογαλία, η εφευρετικότητα!


Το ταξίδι του Piñatex® ξεκίνησε ενώ η Dr. Carmen Hijosa, ειδικός στα δερμάτινα είδη, παρακολουθούσε τη βιομηχανία εξαγωγής δέρματος των Φιλιππίνων τη δεκαετία του 1990. Σοκαρισμένη από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μαζικής παραγωγής δέρματος και του χημικού μαυρίσματος, συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί, αλλά ήξερε ότι οι εναλλακτικές λύσεις PVC δεν ήταν η λύση. Οδηγήθηκε να ερευνήσει μια βιώσιμη εναλλακτική.Εμπνευσμένη από την αφθονία των φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φυτικών ινών στην παραδοσιακή ύφανση, όπως τα ευαίσθητα ενδύματα Barong Ταγκαλόγκ, η Carmen προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νέο, μη υφαντό ύφασμα που θα μπορούσε να παραχθεί εμπορικά, να προσφέρει θετικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο και να διατηρήσει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Κάπως έτσι, η χρήση φύλλων του ανανά για παραγωγή οικολογικού δέρματος ξεκίνησε! (μεταφράζω από τη σελίδα τους)


Εναλλακτικά, οικολογικά και υπέροχα

Οικολογικό δέρμα από σταφύλι https://www.vegeacompany.com/

Και οργανικό βαμβάκι από μπανάνα για ρούχα https://magazine.madetrade.com/banana-fabric/

Για επιμόρφωση...

Οικολογικά ρούχα στην Ελλάδα!


Μπορείς να βοηθήσεις. Πολύ waste σήμερα.

Προτού αγοράσεις νέα ρούχα "του κιλού" για να τα βαρεθείς σύντομα, ψάξε την ντουλάπα σου για ρούχα που δεν φοράς, διότι τα βαρέθηκες και το υπόλοιπο σπίτι για υλικά που θα ανακυκλώσεις προσθέτοντάς τα στα ρούχα σου. Μην προβληματίζεσαι. Κάντο. Θα δεις να σου βγαίνει ταλέντο στην μεταποίηση και κυρίως: ό,τι βγει, θα είναι από τα χεράκια σου.

Εδώ μερικές καλές ιδέες


12 χρήσιμα αντικείμενα για να αλλάξεις τα ρούχα σου αλλά και τα αξεσουάρ

  1. γιακάδες υφασμάτινοι, δαντελένιοι, πλεκτοί

  2. faux γούνινοι γιακάδες

  3. κουμπιά

  4. παλιές ζώνες και αγκράφες

  5. παλιές εσάρπες και πλεκτά

  6. διακοσμητικά από τσάντες και παπούτσια

  7. παλιά φουλάρια

  8. δαντέλες

  9. παλιά δερμάτινα είδη

  10. τρέσες

  11. κεντήματα της προίκας σου (που μισείς να αγαπάς)

  12. βελονάκι (τελικά η γιαγιά δεν έβγαλε τζάμπα τα μάτια της)

Βάλε μου ιδέες. 25.000 βιβλία πού θα τα βάλω επιτέλους;;;;;


Καλή επιτυχία!




3 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Post: Blog2_Post

ParisK Wonderland

Subscribe Form

Thanks for submitting!

+35797700030

John Kennedy 6, 3106
Λεμεσός, Κύπρος

  • Twitter
bottom of page